Fasettöga (2023)

Konstnär: Marie Dahlstrand
Teknik: Måleri (akryl och olja på duk)
Placering: Entrén, Söderhamns sjukhus

Om verket

I mötet med Marie Dahlstrands storskaliga målning ”Fasettöga” öppnar en hel värld upp sig. Det finns möjlighet till oändliga associationer och tolkningar, utom direkta gränser utöver ens egen fantasi.

Målningen är abstrakt i sin kärna, men genom konturlinjer, färgkontraster och organiska strukturer skapas figurativa former som bär på olika narrativ. De långa diagonala formerna i bildens nedre del kan kopplas till brukande av jord, fåror, spår i marken eller liknande. Under det som kan tolkas som trädrötter i mitten av bilden finns former som påminner om ädelstenar – som också kallas färgstenar – vilka kan representera tid, värde, skatter eller utgrävning. Upptill i målningen finns ljusare partier och mer atmosfäriska rum eller rymd och hårdare kantigare ytor vars formspråk kan härledas till olika slags stenbrott. Vad ser du i Dahlstrands målning? Vad tycker du bilden berättar?

Marie Dahlstrand själv skriver såhär om sina målningar: ”Målningarnas figurationer, färg och formvärldar är mestadels sprungna ur egna iakttagelser från diverse strövtåg och resor men också från litteratur och fotografier. Bilderna har för mig en stark koppling till landskapet med ett intresse för hur vi interagerar och formar ett slags föränderligt mönster utav mänsklig påverkan. Jag lägger stor vikt vid färgen och kompositionen som väljs ut och bearbetas under en längre tid genom en intuitiv och noggrann process. Färgen och materialet är av stor vikt men verkar samtidigt som metafor för tankar, känslor och tillstånd. Målningarna får genom sitt komplexa färgspråk blicken att dras mot olika utrymmen, möter ett obegränsat antal associationer som öppnar upp för olika tolkningar och vår fantasi”.

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.

Om Marie Dahlstrand

Marie Dahlstrand (f. 1973 i Linköping) examinerades från HDK-Valand i Göteborg 1998, vilket är den staden hon fortfarande bor och verkar i. Dahlstrand arbetar framför allt med akryl och olja på duk och collage, men har även gjort flera muralmålningar i offentliga miljöer, främst i Göteborg. För Dahlstrand är måleriet ett språk. Hon låter materialet i sig, färgen och texturen vara tillräcklig för att utforska och uttrycka en mångfald av fysiska förnimmelser, känslomässiga uttryck och visuella uppfattningar.

Läs mer på konstnärens hemsida

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90