Hästen August, 1993

Konstnär: Birger Forsberg
Teknik: Träskulptur
Placering: Sandvikens sjukhus, rehabmedicin

Om verket

Rehabmedicin på Sandvikens sjukhus är fullt av hästar. Det är konstnären Birger Forsberg som är representerad med ett flertal träskulpturer och ett par grafiska verk. Forsbergs skulpturer påminner om gammaldags träleksaker, som gunghästar eller sprattelgubbar, men har alla sitt individuella uttryck. Hästen August är en liten skulptur, endast runt en decimeter hög, och bär samma namn som två andra trähästar i samma monter. Skulpturen är uppbyggd av mjukt rundade träplattor och djurets anatomi i form av senor och muskler är träffsäkert förenklade med snabba streck. Hästens minspel avslöjar ett skevt, men nästan mänskligt, leende.

Forsbergs hästar befinner sig i gränslandet mellan det naiva och det sofistikerade. De uttrycker en barnslig lekfullhet med en humoristisk underton. Hästen August vänder uppochned på föreställningar om vad en skulptur på ett podium ska vara. Istället rör sig skulpturen närmre det vardagliga och välbekanta, och knyter an till barndomens skaparglädje och lekar.

Om konstnären

Birger Forsberg (1922-2012) växte upp i Hedesunda i södra Gästrikland och var en av länets mer framträdande konstprofiler under 1900-talet. Barn och ungas kreativitet var hela tiden en viktig aspekt av Forsbergs konstnärskap. Under 30 år arbetade han som lärare på konstfack i grafik i Stockholm. I mitten av 60-talet grundade Forsberg Hedesundavävarna, ett projekt som gick ut på att väva tillsammans med barngrupper i sin hemort. Han var inspirerad av en skola i Harraria, Egypten där arkitekturprofessorn Ramses Wissa Wassef utvecklat en speciell pedagogik genom att arbeta med barn och traditionella vävtekniker.

1990 fick Forsberg hjälp av den brittisk-svenske arkiteken Ralph Erskine med att förverkliga sin dröm att bygga en permanent lokal på en ö i Dalälven, där barn kunde väva året runt. Skaparbyn som den kallas fungerar idag som kursgård och kulturhus.