Fotogenlampan, 1974

Konstnär: Vide Jansson 
Teknik: Litografi 
Placering: Psykiatriska mottagningen, Bollnäs sjukhus 

Om verket

I en korridor på psykiatriska mottagningen i Bollnäs sjukhus hänger flera grafiska tryck av konstnären Vide Jansson.  Verken köptes in under olika tillfällen mellan 70-talet och 80-talet och har tidigare haft andra placeringar i länet. År 2019 hängdes de tillsammans i en gemensam kollektion på mottagningen, för att ge betraktaren en möjlighet att få liten inblick i Vide Jansson konstnärskap.

Fotogenlampan rör sig mellan det föreställande och det abstrakta. Betraktaren möts först av en mörk botten, och en cirkel i ljusblått. Med hjälp av enkla streck kan vi ändå ana en fönsteröppning från vilket ljuset kommer in. Titeln på verket, Fotogenlampan, berättar att det är en gammaldags fotogenlampa som vi tittar på, och att bilden i själva verket är ett slags stilleben. Fönstret framträder i vänstra hörnet och det är osäkert var i rummet man som betraktare befinner sig. Det uppluckrade perspektivet är typiskt för Vide Janssons konstnärskap. Han skildrar ofta sina objekt från olika vinklar samtidigt, vilket är ett konstnärligt grepp som formades i samband med att konstinriktningen kubismen utvecklades under början av 1900-talet.  

Förutom leken med perspektivet står även färgen i centrum i Fotogenlampan. Olika nyanser av blått kontrasteras mot en varmt glödande orange i mitten. Oavsett om betraktaren är bekant med äldre typer av fotogenlampor eller inte utgör litografin en visuellt njutbar komposition där mönster och färg får blicken att stanna kvar.

Om konstnären

Konstnären Vide Jansson (1924 – 2007) föddes i Roslags-bro socken, nordost om Norrtälje, och utbildade sig vid Otte Skölds målarskola och senare även i Frankrike och Spanien. Han ägande sig framförallt åt att experimentera med olika grafiska tekniker och arbetade även med skulpturala träreliefer, varav flera står som offentliga konstverk runt om i Sverige, bland annat i Eskilstuna och på Lidingö.  Idag finns Janssons arbeten representerade på bland annat Nationalmuseum och Moderna museet.