Gömstället, 2013

Konstnär: Joanna Hellgren
Teknik: Grafik, torrnålsgravyr
Placering: BB-avdelningen, Hudiksvalls sjukhus

Om verket

I en skogsglänta gömmer sig två gigantiska ben. Ett par vandrare i miniatyr passerar till synes ovetandes förbi. Konstnären Joanna Hellgren arbetar med torrnålsgravyr och skapar enkla svart-vita bilder där lek med perspektiv och fantasi står i fokus. Sedan hösten 2021 hänger flera av hennes verk i en korridor på BB-avdelningen på Hudiksvalls sjukhus.

Avdelningen är just nu placerad i tillfälliga lokaler under tiden  som de stora ombyggnationerna relaterade till framtidsbygget pågår. I lokalerna hänger en kollektion med konstverk som på olika sätt knyter an till naturen, lek och upptäckarglädje, och som syftar till att skapa omsorgsfulla och tankeväckande miljöer för både vuxna och barn som besöker avdelningen.

Hellgren arbetar ofta med ett berättande bildspråk, men där en del av berättandet överlåts till betraktaren. Vem är den barfota jätten som gömmer sig i skogen? Vad är lek och vad är på riktigt?  Genom Hellgrens bildvärld bjuds betraktaren in till en värld av barndom och sommarminnen som till stor del präglas av magisk realism och fantasi.

Om konstnären

Joanna Hellgren (f. 1981) har studerat grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm, och är numera verksam som konstnär, illustratör och serieskapare. En av hennes mer uppmärksammade serier är trilogin Frances som givits ut i både Sverige och Frankrike. Vid sidan om serierna har hon även illustrerat ett flertal böcker, bland annat Tove Pierrous bilderbok Småkrypsboll.

Det berättande bildspråket och intresset för människan går som en röd tråd genom Hellgrens konstnärskap, oavsett bildmedium. Det grafiska verket Gömstället producerades i samband med utställningen ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” som visades på Arbetets museum under 2015. 

Läs mer på konstnärens hemsida