Häst och hare

Konstnär: Mats Eriksson
Teknik: Skulptur, brons och betong
Placering: Utanför Hudiksvalls sjukhus huvudentré

Om verket

Utanför Hudiksvalls sjukhus huvudentré möts besökare och personal av Mats Erikssons skulptur Häst och hare. Skulpturen är nästan två meter hög och fungerar som ett landmärke och en samlingspunkt intill byggnaden.

Ryttarstatyn är en skulpturgenre med lång historia. Redan under antiken avbildades makthavare till häst för att gestalta militära framgångar och politisk dominans. I många svenska städer finns det ryttarstatyer av olika historiska kungar på torget. I skulpturen Häst och hare har Eriksson använt sig av den klassiska ryttarstatyns formspråk men låtit motivet bli något helt annorlunda. Istället för en respektingivande monark som rider på hästen ser vi istället en vanlig hare. Hästen är varken stegrande eller dresserad, utan sträcker fram mulen som för att nosa eller gnägga. Scenen är både fantasieggande och humoristisk, och väcker associationer till fablernas värld eller barns lekar.

Genom att låta fantasidjuren ta den traditionella maktens formspråk för Eriksson in ett humanistiskt perspektiv i byggnadens arkitektur. Skulpturen bjuder in till lek och fantasi för både barn och vuxna som besöker sjukhuset.

Om konstnären

Konstnären Mats Eriksson (f. 1945) har varit verksam som skulptör sedan 1970-talet och har producerat ett flertal offentliga skulpturer runt om i Sverige. Han arbetar ofta med brons och gestaltar människor och djur med ett mjukt formspråk med betoning på rörelse och lek.