JonLars

Ljusspridare, 2019

Konstnär: Jacob Holmberg
Teknik: Skulptur/miljögestaltning
Placering: Avskedsrummet, Gävle sjukhus

Om verket

I oktober för två år sedan invigdes Jacob Holmbergs konstnärliga gestaltning Ljusspridare i avskedsrummet på Gävle sjukhus. Gestaltningen består av en fem meter lång skulptur av frostade akrylskivor som är placerade framför rummets fönster, samt ett mindre podium i samma material. Avskedsrummet är en plats där besökare har möjlighet att ta ett sista farväl av en avliden anhörig, och rummets funktion ställer höga krav på rummets utformning. När lokalerna renoverades 2019 fick konstnären i uppdrag att gestalta avskedsrummet för att spegla den omsorg och värdighet som verksamheten representerar.

Genom verket Ljusspridare har Holmberg arbetat med ett konstverk som samspelar med rummet som helhet och bidrar till att skapa en plats för stillhet och reflektion. Precis som titeln antyder fångas ljuset från fönster och lampor upp av skulpturen och sprids genom de oregelbundna lagren av frostat glas. Skulpturen förändras med andra ord under dagen beroende på tidpunkt och årstid. Ljuset kan föra tankarna till naturen och livets föränderlighet, lika väl som till livet efter detta.

Avskedsrummet är en plats som delas av människor med olika tro och livsåskådning. Därför är det viktigt att rummet är gestaltat med respekt för alla besökare, och samtidigt erbjuder möjlighet till andakt.

Vid sidan om skulpturen fick Holmberg i uppdrag att välja konst ur den regionala samlingen till samvarorummet intill. Där hänger idag en kollektion med abstrakta och geometriska verk som knyter an till miljögestaltningen i avskedsrummet både tematiskt och visuellt.

Om konstnären

Jacob Holmberg är född 1990 och är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Han är numera boende och verksam i Ljusdal, Gävleborgs län.  

Läs mer om konstnären