The flight, 2019

Konstnär: Ferdinand Evaldsson
Teknik: Målad trärelief
Placering: Tillfälligt utlånad till Bonniers konsthall i samband med utställningen "Maria Bonnier Dahlins stiftelses stipendiater 2021" på Bonniers konsthall.

Om verket

Mot en rosa bakgrund avtecknar sig siluetten av en vinge. Motivet är gestaltat genom reliefteknik , vilket betyder att vingarnas fjädrar höjer sig ovanför bildytan och skapar kontrastrika skuggor. Konstverket The Flight rör sig mellan skulptur och tavla, och för tankarna till den antika världens hantverk och symboler.

År 2020 köpte Region Gävleborg in tre konstverk från den då nyutexaminerade konstnären Ferdinand Evaldsson. I år har Evaldsson tilldelats Maria Bonnier Dahlins stipendium för unga konstnärer och kommer under vintern att medverka i en utställning på Bonniers konsthall (8 december–16 januari). I samband med utställningen lånar Region Gävleborg ut relieferna The Flight och Piercing Bronze, vilket gör det möjligt för fler personer utanför länet att ta del av konstverken under en begränsad tid.

Evaldsson utformar sina reliefer för hand genom att snida och karva i trä. I verket The Flight har han målat verket med gelatin och pigment vilket skapar en matt och hård yta. Utseendet påminner om sten och marmor även om materialet i grunden består av trä. Evaldsson gestaltar ofta djur, arkitektur och ornament hämtade ur den antika bildvärlden, men som i hans verk blir till självständiga symboler i samtiden. Vingarna i The Flight kan få betraktaren att associera till änglar eller fåglar, till religion eller natur, flykt eller frihet, beroende på vilken ingång som betraktaren tar med sig till verket. Evaldssons bilder fungerar som kraftfulla symboler som inte kräver någon tolkning för att upplevas, utan blir betydelsebärande genom tid och rum.

Om konstnären

Ferdinand Edvaldsson (f. 1988) är uppvuxen i Sundsvall och har studerat vid Konsthögskolan i Umeå och Konstfack i Stockholm. Han är även utbildad ikonmålare vid Koptiska institutet i Kairo, och använder sig av en tusenårig hantverkstradition i sin konstnärliga praktik.