2009-06-15 12:15:00, år okänt

Foto: Niklas Engvall

Konstnär: Niklas Engvall
Teknik: Fotografi
Placering: Röntgen, Gävle sjukhus

Om verket

I Niklas Engvalls fotografi 2009-06-15 12:15:00 skildras en skog med smala, höga granar, placerade i raka linjer och med jämt avstånd från varandra. Förutom barr och stenar är marken bar, utan växtlighet i form av mossa, blommor eller sly. Den här landskapsbilden har en hög igenkänningsfaktor och beskriver det faktiska landskapet vi är vana vid att uppleva men kanske inte tänker på när vi pratar om den svenska skogen.

Fotografiet ingår i en större serie vid namn Rörd natur, som kan härledas till idén av den idylliska, orörda svenska naturen som man inom konsthistorien och framförallt nationalromantiken länge fascinerats av, eller som vi människor gärna föreställer oss att naturen ser ut. Som kontrast har Engvall istället fotograferat en plats och en skog som människan påverkat, det vill säga en rörd natur och så kallad odlad kulturskog. Idag är skogen på de flesta ställen massproducerade och skogsbruket bara fortsätter att utvecklas i Sverige. Människan lever av naturen istället för med den och skogen har blivit något vi kan tjäna pengar på och inte en plats för biologisk mångfald och återhämtning.

Genom att visa industrialiseringen av skogen och ta avstånd från skogen som en romantisk och orörd plats, uppmanar Engvall betraktaren till eftertanke och kanske även ifrågasättande av relationen mellan människan, samhället och naturen. Hur stor mängd natur är orörd idag? Hur påverkar vi människor vår omgivning? Hur ofta stannar vi upp och lägger märke till det som finns runtomkring oss?

Om konstnären

Niklas Engvall (f. 1969) bor och verkar i Arvika. Han är utbildad vid Umeå Konsthögskola och arbetar med foto, måleri, rumsliga installationer och arkitektoniska modeller. I sitt konstnärskap utforskar han offentliga rum, skogen och institutionsbyggnader, det vill säga platser som människor besöker i sin vardag.

Läs mer på konstnärens hemsida