Drip, 2021

Konstnär: Daniel Diamant
Teknik: Skulptur, återvunnen plast
Placering: Konferensvåning, Hudiksvalls sjukhus

Om verket

Daniel Diamant är intresserad av saker som människor utnyttjat och kastat bort, och arbetar alltid utifrån återvunna material han hittat på olika platser utomhus eller i sitt eget hushåll. Det kan exempelvis vara föremål som packmaterial, flaskor, tidningar, blöjor och leksaker.

Skulpturen Drip ingår i en serie skulpturer gjorda av nedsmält återvunnen plast från konstnärens hem. När Daniel Diamant fick barn blev det helt plötsligt en stor åtgång av plast i hushållet. Han blev intresserad av det här materialet som vanligtvis förbrukas och slängs och började konstnärligt experimentera med det. Han värmde upp plasten och snurrade ihop dem, pressade dem och arbetade med dem som en deg. Formade en klump, drog i den, tvinnade den, lät den svalna, tog en till och byggde vidare tills allt ”skräp” blivit en kropp, ett konstverk. Arbetssättet är intuitivt och varje skulptur blir unik. I skulpturerna gömmer han små igenkännbara artefakter som trasiga simglasögon eller leksaksbilar.

Miljö- och hållbarhetsfrågan är högst relevant i Daniel Diamants konstverk, både för att den plast han plockar upp och använder i konsten hindras från att hamna i naturen men också för att han bidrar till en utökad syn på skräp och återvinning. Genom konsten försöker han hjälpa människor att se vår miljöpåverkan genom konsumtion, men också uppmana oss till självrannsakan. Hur ser din levnadsstil ut? Kan du göra ännu mer för att minimera din påverkan på miljön?

Om konstnären

Daniel Diamant (f. 1987) bor i Katrineholm och är utbildad på Kungl. Konsthögskolan med inriktning mot glas. Han arbetar alltid med återvunna material, något som under de senaste åren utvecklats till framförallt återvunnen plast.

Läs mer på konstnärens hemsida