Freaks of Nature, 2013

I bakgrunden skymtas Eric Magassas målning Medicin for a Nightmare. Foto: Albin Bogren

Konstnär: Eric Magassa
Teknik: Skulpturer i gips, trä, porslin och jesmonite
Placering: Regionledningskontoret, Gävle

Om verket

Skulpturgruppen Freaks of Nature består av sju skulpturer med varierande färg och utseende som kan föra tankarna till traditionella hantverksobjekt från olika delar av världen. Eric Magassa utgår alltid i sitt konstnärliga arbete ifrån sin egen historia med rötter i Frankrike, Sverige och Senegal. I det här verket tar Magassa avstamp i konflikten mellan det västerländska och afrikanska - hur den västerländska blicken under historien har sett, och än idag ser på afrikansk konst och hantverk.

Sedan modernismen har den västafrikanska konsten använts och utnyttjats i en industriell framställning av prydnadsföremål till den västerländska marknaden. Objekten har därmed gått från att ha varit hantverksföremål med särskilda syften - som bland annat initieringsmasker, skyddsamuletter eller innebörd av andra magiska egenskaper - till att bli massproducerade inredningsdetaljer utan kontext i västerländska hem.

Det är den här exploateringen av afrikansk konst - i såväl kommersiella som konstnärliga syften - Magassa lyfter i verket Freaks of Nature. Genom att placera dessa olika stereotypiska skulpturala objekt intill varandra och namnge dem ”Freaks of Nature”, uppmärksammar han betraktaren om den exotifierande synen av afrikanska traditioner som spridit sig över världen.

Vad händer med föremål när de placeras i en ny kulturell kontext och blir betraktade ur ett annat perspektiv? Kan du komma på andra exempel där det har skett?

Om konstnären

Eric Magassa (f. 1972) är en Göteborgsbaserad konstnär med en rikt varierad konstnärlig praktik. Från måleri, collage och skulptur där figurativa och abstrakta element möts och överlappar varandra, till performativt arbete med sig själv framför kameran.

Läs mer på konstnärens hemsida