Brazil area, Rapha refugee camp, southern Gaza (2009)

Konstnär: Kent Klich
Teknik: Fotografi
Placering: Tillfälligt utlånad till Västerås konstmuseum i samband med utställningen ”Kent Klich: You Don’t Hear the Dog Barking”, och kommer under hösten placeras på Bollnäs Folkhögskola.

Om verket

Något som vid första anblick kan uppfattas som ett vackert fotografi, visar sig vid närmare betraktelse föreställa några av de skärvor som finns kvar av ett tidigare hem, en flyktingförläggning i södra Gaza.

Fotografiet är taget en månad efter den militära operationen ”Cast Lead” - en israeliskoffensiv mot befolkningen i Gaza som pågick mellan 27 december 2008 och 18 januari 2009. Attacken resulterade i att omkring 900 civila dödades och 50 000 människor tvingades överge sina hem. Fotografen Kent Klich reste till Gaza för att skildra och framkalla en koncentrerad bild av de ruiner som de väpnade attackerna lämnat efter sig: förstörda hem- och boendemiljöer som alla kan vittna om den stora geopolitikens intrång i människors vardag och privatliv. Dessa fotografier, vilka skulle kunna betraktas som ett slags minnesdokument, ingår i en större fotoserie vid namn ”Gaza Photoalbum”, där även ”Brazil area, Rapha refugee camp, southern Gaza” är inkluderad.

Kent Klich fotografi visar en plats där ingen längre bor, men där det finns spår av tidigare levnad. Mitt på väggen finns stora hål som troligtvis varit lampknappar eller eluttag, i ett av skotthålen högt upp i bild hänger en vit näsduk, på väggens högra kant intill öppningen syns tecknade ansikten och i förgrunden till vänster en ensam sandal. De förstörda väggarna bär inte bara på märken av en katastrofal incident, utan framkallar också flera nivåer av potentiella associationer och berättelser. Vilka har bott här? Hur många år hade de tillsammans? Hur många decennier och generationer kastades ut?

Muralmålningen - kanske inte helt olik det interiörmåleri som skyddas av de 7 Hälsingegårdarnas världsarvsstatus- i fotografiet föreställer plantor och fruktträd, vilket kan påminna betraktaren om de en gång så bördiga områdena i Gaza, och som under decennier har exploaterats, kontaminerats och jämnats med marken som en oerhörd bricka i kriget. Här ställs betraktaren ansikte mot ansikte med spåren av de orättvisor, ojämlikheter och kränkningar av mänskliga rättigheter som äger rum i Gaza.

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.

Om Kent Klich

Kent Klich (1952) är född och uppväxt i Västerås, och bor idag i Danmark. Han har studerat psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi vid International Center of Photography i New York. Under trettio år har Kent Klich verkat i en dokumentär tradition där han berättar om olika sociala och politiska verkligheter vi lever i. Han arbetar tvärvetenskapligt i sina sociala projekt och för samman ett brett spektrum av perspektiv genom att sammankoppla fotografierna med berättelser av bland annat experter inom mänskliga rättigheter och kriminalteknik samt historier av civila människor, deras foton och videos. Han menar att en bild aldrig står ensam utan länkar till språk, objekt, ljud och dokument.

Läs mer på konstnärens hemsida

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90