Kuva 001
Foto: Riitta Päiväläinen

Wind l (2000)

Konstnär: Riitta Päiväläinen
Teknik: Fotografi
Placering: Psykiatriska vårdavdelningen på Hudiksvalls sjukhus

Om verket

Fotografiet ”Wind l” ingår i den finska fotokonstnären Riitta Päiväläinens serie med samma namn. Kombinationen av natur och tyginstallationer är kärnan i Päiväläinens estetiska uttryck. I skapandeprocessen letar hon efter speciella platser som är tysta, övergivna, avskilda och obebodda. Det kan vara en strand, skog, en frusen och snötäckt sjö eller en åker, som i detta fotografi. När hon funnit platsen, placerar hon begagnade kläder - som är inköpta på second-hand och loppmarknader - i naturen likt en installation, som hon sedan fotograferar.

Päiväläinen är intresserad av oskrivna historier som finns i våra dagliga liv. Den här historien går att se och känna i de begagnade kläderna, genom en reva i klänningen eller en knapp som lossnat från skjortan. Kläderna bär på tysta och okända historier som vi aldrig kommer få reda på, utan förblir deras hemlighet.

I ”Wind l” skildras åtta stycken skjortor i olika blåa, rosa och gråa nyanser som nästan smälter in i omgivningen. Genom att placera dessa begagnade kläder i vinterlandskapet och låta vinden ta tag i dem, uppstår en rörelse som gör att de kan uppfattas som levande varelser, men i samma ögonblick kan också känslan av kontroll och övergivenhet uppstå. Päiväläinen ger kläderna nytt liv och en möjlighet att skapa nya berättelser i mötet med betraktaren. I de små revorna, rynkorna eller fläckarna, blir vi påminda om att vi alltid bär med oss vår historia.

Landskapen och kläderna väcker känslor och associationer. Vilken berättelse som uppstår och tolkning som görs, beror på dig som betraktare och dina egna personliga historier, minnen och erfarenheter.

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.

Om Riitta Päiväläinen

Riitta Päiväläinen är född 1969 i Maaninka, men bor och verkar i Helsingfors, Finland. Hon har en master i fri konst med inriktning mot fotografi vid Helsingfors högskola för konst, design och arkitektur, nuvarande Aalto-universitetet. Päiväläinen har arbetat med fotografi sedan 1997 och i hennes konst uppstår möten av olika slag. Här finns; natur, begagnade kläder, minnen, mikrohistorier, imaginära möten, alternativa och potentiella berättelser. Som byggs upp i relationen mellan kläderna och hur de framställs, platsen där fotografiet tas och mötet med betraktaren. Hon väljer platser där det inte finns spår av mänsklighet i syfte att bland annat skapa utrymme för fantasi och att se världen från ett annat perspektiv.

Läs mer på konstnärens hemsida

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90